На здоровье, Советы

Чи правда, що валеріана допомагає заснути? А кому її не можна вживати?

Вважається, що валеріана заспокоює та допомагає заснути. Чи це так насправді?

Як валеріана впливає на сон?

Валеріана – це рослина, поширена в Європі, Центральній та Північній Азії, у Північній та Південній Америці. У медичних цілях використовується корінь валеріани, в якому міститься безліч ефірних олій.

Валеріану почали використовувати для лікування безсоння ще у Стародавній Греції. Рослина дійсно має заспокійливі властивості. Валеріана збільшує кількість гамма-аміномасляної кислоти – ГАМК. Це природний нейромедіатор мозку, що допомагає заспокоювати нервову систему.

Але є валеріана і побічні ефекти, докладніше про них читайте за цим посиланням https://ideas-center.com.ua/?p=16815. До них відноситься сонливість вранці, сухість у роті, головний біль, розлади шлунка, яскраві сни.

 «Валеріана може допомогти заснути швидше, але вона не є снодійною. Безсоння краще лікувати без медикаментів»

Одна валеріана безсоння не вилікує. Не варто й сильно сподіватися на снодійне без зміни способу життя воно не допоможе. Важливо також налагодити режим сну, позбутися шкідливих звичок і дотримуватися гігієни сну.

Чи правда, що валеріана допомагає заснути? А кому її не можна вживати?

В якому вигляді випускається валеріана

Валеріана буває у вигляді пігулок, крапель, чаїв, настоїв. В якому вигляді приймати валеріану слід вибирати індивідуально.

«У таблетках, на відміну від чаю, вказано точну дозу діючої речовини. Валеріану в краплях не варто вживати дітям і людям, які страждають на алкоголізм, тому що вона містить спирт,» — пояснює невролог.

Офіційних рекомендацій щодо дозування валеріани немає, але в дослідженнях випробуваним зазвичай дають 0,3-0,6 г на день.

Передозування може трапитись при прийомі більше 20 г на добу. Вона не призведе до смерті, але серйозно погіршить самопочуття: можуть з’явитися сильний біль у шлунку, запаморочення і тремтіння в руках.

Валеріану безпечно приймати протягом 28 днів. Але, якщо ви не помітили ефекту за два тижні, можливо, препарат вам не підходить. І тут краще звернутися до лікаря.

Кому не варто пити валеріану

Валеріану краще не вживати вагітним і грудьми, що годують. Також невідомо, наскільки препарат є безпечним для дітей. Не варто заважати валеріану з алкоголем та з бензодіазепінами – у такому поєднанні препарат може не спрацювати.

«Настоянку валеріани небезпечно вживати за кермом: у разі перевірки алкотестером можуть бути проблеми. А у пігулках — будь ласка»

Існує і індивідуальна нестерпність валеріани. Наприклад, деякі люди можуть викликати зворотний ефект — замість заспокоєння буде заряд бадьорості і безсоння.

Найкращий спосіб дізнатися, чи підходить вам валеріана проконсультуватися з лікарем.





Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*