Невероятно, Советы

Пуансетія, або квітка різдвяна зірка: як за нею доглядати, щоб цвіла?

Пуансетія, молочай красивий, квітка Різдвяна зірка – все це назви однієї рослини. Традиція прикрашати їм свій будинок напередодні новорічних свят та Різдва прийшла до нас із західної Європи. Пуансетія має дуже незвичайний вигляд: непоказні квітки оточені яскравими приквітками, додають рослині такий розкішний вигляд. Докладніше про обрізку і розмноження пуансетії можна прочитати в блозі https://kite.od.ua/.

Яскрава і незвичайна

Пуансетія цвіте як раз під час новорічних свят, завдяки чому і отримала таку популярність. Приквітки можуть бути рожевими, білими, жовтими, змішаних кольорів, але найпопулярніші сорти – з насичено-червоні, яскраво-червоними, темно-бордовими тонами.

Пуансетія, або квітка різдвяна зірка: як за нею доглядати, щоб цвіла?

Як доглядати

Купуючи квітку, потрібно пам’ятати: пуансетія дуже любить яскраве світло. Щоб уникнути неприємних сюрпризів, звільніть для красуні підвіконня на самому світлому вікні, плюс по можливості організуйте досвечивание. Якщо проявите турботу про рослину, цвітіння триває з грудня до березня. Важливо підтримувати землю в горщику постійно вологою, але без застою вологи. Поливайте помірно, але часто, використовуйте воду кімнатної температури. У приміщенні повинно бути тепло, але не жарко (в межах +18 – +24°З).

Важливо не забувати: занадто сухе повітря в квартирі може спровокувати скидання листя. Тому поставте поруч з квіткою зволожувач повітря, або поставте горщик з рослиною на тарілку з вологим мохом-сфагнумом. При цьому обов’язково на тарілку під мохом викладіть гальку або декоративні камені, щоб вода на тарілці не торкалася дна горщика.

Після цвітіння

Через 2-3 тижні після покупки, якщо рослина цвіте, обов’язково підгодуйте пуансетию калійно-фосфорної підгодівлею (можна використовувати будь-добриво для квітучих рослин). Підживлення повторюйте з тією ж періодичністю до кінця цвітіння. Після цвітіння багато викидають квітка, а даремно: пуансетию можна коротко обрізати, забезпечити їй період спокою з прохолодним змістом, і в наступну зиму вона знову порадує яскравими фарбами. До речі, будьте обережні: при обрізанні виділяється отруйний молочний сік, який потрібно при попаданні обов’язково змити з шкіри проточною водою.

Пуансетія, або квітка різдвяна зірка: як за нею доглядати, щоб цвіла?

Цікаві факти

Може досягати 3,6 м у висоту. Звичайно, вона не досягне такого розміру в маленькому горщику, але в природному середовищі існування в тропічному кліматі пуансетія може вирости майже до чотирьох метрів, з листям розміром до 20 см в поперечнику. Фактично, рослина класифікується як невелике тропічне дерево – Euphorbia pulcherrima – належить до рослин роду Euphorbia.

Листя можуть пофарбувати тканину. У 14-му і 15-му століттях листя пуансеттії використовувалися ацтеками для фарбування тканини для одягу, в той час як сік використовувався в медичних цілях і, як говорили, допомагав боротися з лихоманкою. Червоний колір також вважався символом чистоти, тому рослини часто використовувалися як частину релігійних церемоній.

Раніше вважалося бур’яном. Пуансеттія родом з Мексики, де її називають La Flor de Nochebuena, що в перекладі означає «Квітка святої ночі», що пов’язано із святвечором. Квітка був названий на честь доктора Джоела Робертса Пуансетта, ботаніка-любителя і першого американського посла в Мексиці, який ввіз це рослина в США.

Він виявив яскраво забарвлений чагарник, що росте на узбіччі дороги в південній Мексиці в 1828 році, і відправив живці на свою плантацію в Південній Кароліні, хоча спочатку його сучасники оцінювали рослини як бур’яни.

Наскільки отруйна?

Пам’ятайте: квітка отруйний, тому не допускайте контакту з ним дітей домашніх тварин. Проковтування всього одного листочка викликає отруєння (діарею і блювання, слинотеча, подразнення слизових).

Попадання молочного соку на шкіру сильного роздратування не викличе, якщо негайно змити його водою.





Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*