На здоровье

Дізнайтеся, коли куріння корисне, а коли шкідливо

Нікотін визнаний ліками Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Його дія на організм аналогічна дії героїну і кокаїну – нікотин збільшує вироблення дофаміну, приносить почуття задоволення і сприяючи розвитку залежності. Як вивести нікотин із крові читаєте у цій статті https://ukrhistory.com.ua/skilki-dniv-nikotin-trimayetsya-v-krovi/.

У поєднанні з тютюновим димом ця речовина збільшує ризик раку та серцево-судинних захворювань. Дізнайтеся, яку ще дію нікотин чинить на організм.

Нікотин діє на організм так само, як і будь-яка психоактивна речовина: стимулюючи певні рецептори в головному мозку, він збуджує чи заспокоює нервову систему.

Це доступний бустер, який, з одного боку, розслаблює, знімає стрес, а з іншого – покращує розумові процеси. Цей ефект нікотину може здатися корисним, але спосіб його потрапляння в організм (сигаретний дим) і його властивості, що звикають, роблять його шкідливою речовиною.

Нікотин – властивості та виникнення

Нікотин – нейротоксин, а це означає, що у великих дозах він порушує роботу нервової системи живих організмів та призводить до смерті. Тому нікотин часто міститься в токсичних інсектицидах, що використовуються в сільському господарстві. Він природно міститься в листі тютюну, який використовується при виробництві сигарет та інших продуктів, призначених для куріння.

Одна сигарета зазвичай містить 0,8 – 1 г тютюнового листя, з яких 2% становить чистий нікотин (це відповідає 6 – 11 мг речовини). В організм курця проникає 1 – 3 мг нікотину. Найбільша його концентрація у крові спостерігається при гасінні сигарети – тоді вона становить 20 – 30 нг/мл.

Він залишається на цьому рівні 10 хвилин, після чого рівень починає знижуватися. Через 1 – 2 години нікотин, що надійшов із однієї сигарети, виводиться з організму, але за ці дві години людина може викурити кілька сигарет!

Дізнайтеся, коли куріння корисне, а коли шкідливо

Дія нікотину

У малих дозах нікотин має стимулюючу дію на нервову систему. Він прискорює частоту серцевих скорочень, підвищує кров’яний тиск, розширює зіниці, стимулює систему травлення. Неглибоке вдихання сигаретного диму активізує мозок для роботи, покращує пам’ять та концентрацію.

Наукові дослідження показали, що курці домагаються кращих результатів під час вирішення завдань, які потребують інтелектуальної діяльності, ніж ті, хто не курить. Крім того, нікотин впливає на підвищену секрецію дофаміну. Цей нейромедіатор, широко відомий як гормон щастя, створює гарне самопочуття, додає енергії та відповідає за почуття задоволення.

Вважається, що саме дофамін відіграє ключову роль у механізмі звикання до психоактивних речовин. Нікотин, як і наркотики, викликає викид дофаміну в мозок і миттєво змушує вас почуватися краще. Однак так само швидко концентрація падає, що викликає необхідність прийому ще однієї дози.

З вищими дозами нікотину курець відчує себе розслабленим. Глибоке вдихання сигаретного диму має заспокійливу дію і знижує стрес. Психіатри навіть говорять про терапевтичний ефект нікотину – залежні люди тягнуться до сигарет, коли відчувають підвищену нервову напругу.

Завдяки стимулятору вони можуть краще функціонувати в суспільстві, вони спокійніші, вони не піддаються емоціям легко і, таким чином, легше зосереджуються на покладених на них завданнях.

Вплив нікотину на здоров’я

Досі немає однозначної відповіді на питання, чи нікотин сприяє розвитку раку. До кінця 20 століття вважалося, що ця речовина сама по собі не впливає на пухлинні процеси в організмі, а вдихання тютюнового диму було відповідальним за підвищений ризик захворювань. В останні роки деякі вчені почали заперечувати цю точку зору, але все ще точаться суперечки про шкоду нікотину.

Безперечно, найпопулярніша форма нікотинової залежності – куріння – дуже негативно впливає на здоров’я. Тютюновий дим містить низку речовин, що мають канцерогенну дію, у тому числі смолисті речовини, які з роками накопичуються в дихальних шляхах і можуть викликати пухлини легень, гортані, горла та стравоходу.

Тютюновий дим також включає токсичний окис вуглецю, ціаністий водень та феноли, які погіршують функції дихальної системи та збільшують ймовірність виникнення хронічних захворювань легень та туберкульозу. Куріння також дуже негативно впливає на серцево-судинну систему – воно сприяє розвитку серцевих захворювань, у тому числі серцевих нападів, гіпертонії, атеросклерозу, аневризм та інсультів.

Курці частіше страждають на виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, тому що нікотин надмірно стимулює травну систему і збільшує вироблення шлункового соку.

Симптоми нікотинової залежності також видно зовні – у людей із залежністю часто буває коричневий наліт на зубах, їхня шкіра не зволожена, суха, жовтувата та старіє швидше через дефіцит колагену та еластину.





Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*